Lacul Sfânta Ana este principala atracţie turistică naturală din Ținutul Vulcanilor. Este situat în masivul Ciomatu din judeţul Harghita, pe stânga râului Olt, la aproximativ 12 km de staţiunea Tuşnad. Lacul este aşezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu Mare (în maghiară Nagy-Csomád), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente erupţii vulcanice în Carpaţi şi în Europa de Est, care a avut loc acum câteva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani).
Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m şi o lăţime maximă de 460 m, o suprafaţă de 19,50 ha şi o adâncime maximă de 7 m. Lacul îşi completează apele numai din precipitaţii, neavând izvoare. Puritatea apei se apropie de aceea a apei distilate, cu numai 0,0029 ml minerale. Capacitatea trofică redusă a apei lacului se datorează şi emanaţiilor mofetice prin fundul lacului şi prin pereţii craterului.
Lacul artificial Ciucaş a fost amenajat între 1882-1893, amenajare continuată ulterior în anii 1920 cu un ştrand în aer liber (Baia Săracilor) iar pe lac se putea plimba cu barca. În 1912 pe malul lacului Ciucaş s-a construit un Complex de agrement ce cuprindea restaurant, teatru, cinema, sală de festivităţi şi cazinou. În apropiere lacului este Baia Termală şi Centrul Wellness din Băile Tuşnad.